Informatii casatoria religioasa

Biserica ortodoxa
Dupa taina botezului care certifica increstinarea, probabil ca nunta este taina cea mai importanta care se poate savarsi asupra unui mirean, prin care omul pune inceput vietii de familie. La inceput barbatul si femeia au fost una, si prin taina cununiei ei devin din nou una. Aceast unire este incuviintata si binecuvantata de Dumnezeu. Zice Sf Apostol Pavel: “Uniriea dintre barbat si femeie este mare iar eu o aseman cu taina unirii lui Hristos cu Biserica.” Prin aceasta unire binecuvantata, facerea de prunci capata alta dimensiune, este un act de creatie, care continua creatia lui D-zeu, asigurand viitorul.
Biserica acorda o deosebita importanta nasilor pe care-i priveste ca pe niste parinti spirituali. Nasii trebuie sa ghideze mirii pe calea credintei si ar trebui sa fie constienti ca isi asuma o mare raspundere.

Treburi pamantesti
In functie de cat de aglomerata este biserica unde doriti sa faceti cununia, faceti rezervarea din timp. Vorbiti cu preotul cu cel putin o luna inainte si asigurati-va ca a notat data in catastiful bisericii. Pentru bisericile mari, din centru nu aveti sanse sa rezervati decat cu 6-7 luni inainte. Conditii:

Mirii trebuie sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe (in cazul casatoriilor mixte trebuie obtinuta aprobarea Episcopului sau a preotului paroh)

Mirii nu trebuie sa fie inruditi sau incuscriti

Nasii trebuie sa fie botezati si cununati in cadrul Bisericii Ortodoxe

Ar trebuie ca mirii sa se fi spovedit si impartasit inainte de cununie

O persoana nu se poate cununa religios mai mult de trei ori

Trebuie sa aveti certificatul de casatorie

Taxele difera de la o parohia la alta (300.000 - 1.200.000 lei) si se achita in general de catre nasi

Pentru slujba va trebuie sa aduceti: lumanarile de nunta, vin, piscoturi, un prosop.